О нама...


ОШ „ЈОВО КУРСУЛА“
К Р А Љ Е В О


 
 
                Основна школа ''Јово Курсула'' је самостална васпитно образовна установа уписана у судски регистар код Трговинског суда у Краљеву под редним бројем ФИ 590/591 од 28. 03. 1991. године, са пуним називом Основна школа ''Јово Курсула'' у Краљеву, улица Доситејева 136. Основана је 01.09.1951. године.
            На левој обали реке Ибра, заправо на ушћу Ибра у Западну Мораву налази се град Краљево и у њему наша школа. Ближу околину града окружују брежуљци покривени воћњацима и шумом. Даље се простиру планине: Копаоник, Гоч, Столови, Гледићке планине... Многе од њих су богате рудом. У околини града постоји и много лековитих вода: Врњачка, Матарушка, Богутовачка, Јошаничка бања и друге.
            Због оваквог положаја град заиста има богату историју. Као раскрсница путева био је мета многих народа који су овуда пролазили и оставили своје трагове. У околини Краљева налази се много манастира немањићског периода, а најзначајнији су Студеница-мајка српских цркава и Жича-средиште архиепископије. Значајан средњовековни споменик су и зидине утврђеног града Маглича. Бројни споменици сведоче о бурним временима српских устанака и светских ратова.
           Место на коме се налази школа је некада била периферија. Ту су најпре никла фабричка постројења Фабрике авиона да би је после II светског рата заменила ''Фабрика вагона'', а затим и ''Магнохром''. Зато је на овом месту никло једно од радничких насеља познато као ''Стара колонија''. Временом су дуж главне улице која води од Краљева ка Крагујевцу никле многобројне стамбене зграде. Још ниже у пољу подигнуто је много приватних кућа чији су власници, такође, били запослени у поменутим фабрикама. Данас је овај део града много урбанији и чини део уже градске зоне. Због потреба новог насеља овде је подигнута школска зграда 1965. године, која је допуњена 1990. године новим блоком.
           Историјат школе ''Јово Курсула'' у Краљеву, почиње далеке 1939. године. Те године основана је школа ''Краљ Александар'' коју је чинило осам одељења деце узраста од првог до четвртог разреда и два одељења деце ометене у развоју. Школа нема писаних трагова из тих времена, иста су реконструисана на основу казивања и данас живих полазника те школе и просветних радника који су и тада радили. 
          Други светски рат у многоме је утицао на судбину школе у периоду 1941-44. године. Зграду школе окупира штаб немачке армаде. Приликом масовног стрељања у Краљеву, стрељани су управитељ школе Димитрије Огњеновић и Анка Хаџић. 
            После ослобођења школске просторије се претварају у болничке. Тек септембра 1951. године школа поново почиње са радом, али са новим називом ''Осмолетка бр. 2'', са новим програмима за четири нижа и три виша разреда.
            Садашњи назив Основна школа ''Јово Курсула'' школа добија 1955. године. Јово Курсула је био знаменити јунак Карађорђевог устанка. Рођен у Доњој Горевници 1768. године, а када је умро  сахрањен је поред цркве у Цветкама.
            После рањавања, у славној битци код Делиграда, 1813. пребачен је у Цветке, где је касније умро од задобијених рана. Био је велики јунак, припадао је Мутаповој војсци, али је на известан 
начин био независтан. Никакве се власти није прихватао. Због великог јунаштва, због многих мегдана и борби, Карађорђе га је произвео у чин војводе, али он ни за то није много марио.
            У име сећања на дело великог српског јунака из наших крајева школа ће славити Дан школе на Сретење (15. фебруара). Наставничко веће се одлучило за овај датум, јер је на Сретење донета одлука о подизању Првог српског устанка у коме се Јово Курсула истакао у јунаштву и постао војвода.
            Новембра месеца 1965. године школа се премешта у нову школску зграду и наставља са радом. То је садашња локација школе, у улици Доситејевој 136, а у већ бившу зграду ОШ ''Јово Курсула'' усељава се ОШ ''Димитрије Туцовић''.
            За допринос у васпитно-образовном раду, школа је врло често награђивана и похваљивана. Треба свакако издвојити највећа признања:
  1. ''Републичка диплома 25. мај'' као израз друштвеног признања за изузетне резултате у васпитању и образовању (25.05.1971. године) дар Социјалистичке Републике Србије.
  2. ''Диплома заслужне организације општине Краљево'', највеће поштинско признање, које је додељено 29. новембра 1971. године.
  3. ''Признање'' Министарства заштите животне средине Републике Србије, 04. јуна 1998. год.
  4. ''Плакете'' Министарства екологије Републике Србије за изузетно лепо решено и неговано школско двориште
  •            На Дан школе (08.11.2002. године), школа је прославила пола века свог постајања и 40 година излажења листа ''Полет''.    
  •            Јубиларни 40. број школског листа ''Полет'' изашао је 15.02.2006. године.
  •            Ове године, 2016.,  изашао је и 50. број "Полета".
 
          Школа је данас пример модерне школе. Богата је радним просторима кабинетске наставе, пространим и лепим двориштима. Године 1990. дозидана је нова зграда тако да својим простором и  естетским изгледом  представља највећу и скоро најлепшу грађевину тог типа у нашем крају.
          Школа данас има 54 запослена радника. У току ове школске године очекивани број ученика је око 619 и биће распоређени у 24 одељења.   
          Радници школе чине велике напоре да свој васпитно-педагошки рад подигну на већи ниво, да она сваким даном буде све лепша, да њени резултати рада буду из године у годину бољи. Тиме они дају пун допринос развоју и афирмацији како школе тако и града у коме живима и радимо.
          Овај Годишњи програм је скуп свих активности и намера које ова школа жели да у наредном периоду реализује, максимално ангажујући све расположиве снаге.
          Школа се налази у источном делу града Краљева и у свом раду обухвата децу основношколског узраста са подручја које јој Планом реонизације града припада. То је појас насеља улице Доситејеве, Насеља ''Сијаће поље'' и сва насеља на  ушћу Ибра у Западну Мораву.
        
Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај