Дан ОШ

Датум: 18. April 2018 10:15 Категорија: Новости

Дан ОШ "Јово Курсула " свечано је обележен у Народној библиотеци "Стефан Првовенчани" промоцијом школског часописа "Полет" и приредбом у биоскопу "Кварт". Више о томе прочитајте у наставку вести.


Наша школа већ више од пола века има свој школски лист „Полет“. Како је лист настао, како се одржао у времену, како се обнављао и мењао била је тема кратког филма чији су аутори Владимир и Бранимир Миловановић, некадашњи ђаци наше школе.Ове године је промоција листа, која је увек била у склопу Дана школе, одржана у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“.

               ВАСПИТНА УЛОГА ШКОЛСКОГ ЛИСТА
Школски лист произилази из наставе и ваннаставних активности, а све оне имају своју васпитно-образову улогу. Образовна улога је јасна и прецизно изражена, јер подразумева стицање знања и вештина.  Док је васпитна улога некако невидљива али свеприсутна. Васпитна улога школе се огледа у одгајању целовите личности .

Школа заузима значајно место. Поред породице, она је средина која може допринети максималном развоју свих потенцијала личности.
Нагле друштвене промене доводе до великих промена у васпитању. Долази до промене односа у породици, у школи, до пада ауторитета како родитеља тако и наставника. Зато је потребно добро освестити значај васпитања. Често подразумевамо појам васпитног уз појам образовног. И много више пажње посвећујемо усвајању знања  него развоју личности ученика.Уствари, васпитање представља један шири оквир, односно  све што људи свесно, систематски и организовано предузимају на плану формирања личности, а образовање је ужи појам односно срж, језгро целокупног процеса васпитања.
Када говоримо о васпитној улози школског листа, тада мислимо на утицај „Полета“ на развој личности. Васпитање целовите личности, подразумева деловање у области физичког, моралног, естетског, интелектуалног и радног. Све то је заступљено у нашем школском листу Полету. Полет је заправо један плато на коме може да се искаже свако дете које жели. Било да је реч о спорту, о ликовном или литерарном изразу, о тимском раду, о пројектима, страним језицима, музици, глуми, игри, стицању потребних знања , било да је реч о друштвености, развијању еколошке културе, развијању правилног погледа на свет или борби против негативних појава.Садржај Полета заправо може да се пројектује на сваки сегмент личности.
Годинама  уназад, без обзира на друштвене прилике,а било је доста различитих у више од пола века, Полет је подстицао ученике да развију своје потенцијале и истовремено мотивисао и друге да се и њихови радови могу наћи на страницама школског листа.
Полет илуструје смисао школе. Полетом су материјализовани сви васпитни и духовни утицаји школе на дете.  Колико год да је важно да су сви чланови друштва квалитетно образовани, исто толико је важно да имају људски лик, да знају ко су и ком народу, којој вери и ком језику  припадају.
Полет је својеврстан путоказ сваком ђаку које су то вредности које би требало упознати, прихватити и уградити у свој лични систем.
      Ана Милошевић, самостални педагошки саветник




РАСЛА СУ ДЕЦА, РАСЛА ЈЕ И ШКОЛА СА ЊИМА
Летописи наше школе, од самих почетака пуни су  записа са различитих свечаности. Мноштво црно-белих фотографија, а касније и колорних, сведочи о богатом животу школе. У новије време имамо видео записе као својеврсни траг квалитета ђачких активности. Све ово је била моја инспирација да направим један ретроспективни приказ школских прослава од њеног постанка и да покушам да дочарам колико су деца трага оставила у школи док је она истовремено градила њих.
Уводно део је посвећен лику и делу Јове Курсуле.  Као извор сам користила текстове Иване Хасановић, наставнице историје, које је она објављивала у својим радовима. Следећа тема је била школа, ђаци и „Полет“. Централни део је посвећен представама које су дуго времена биле традиција Дана школе. У завршном делу на сцену су ступили некадашњи чланови драмске секције, који су сада успешни млади људи, средњошколци, студенти или запослени. После кратких инсерата из представа, дивно је било видети те одрасле људе. Верујем да је публика осетила емоцију коју сам желеа да пренесем,колико је школа важна у животу сваког детета. Док су они расли и школа је расла са њима.
У другом делу свечаности наступили су хор и солисти под руководством Снежане Ђоровић, наставнице музичке културе. Корепетитор је био др Петар Илић, пијаниста и професор на Музичкој Академији у Косовској Митровици, такође некадашњи ђак наше школе.
                                                                  Ана Милошевић,
                                                                  учитељ, самостални педагошки саветник
 



Пројекат Наша Школа (nasaskola.rs) © Академија Филиповић
Нека права задржана. Администратори школа су одговорни за објављени садржај